Moni meistä on tänä kesänä uuden äärellä. Sen lisäksi, että koronakriisin välittömät vaikutukset ja rajoitukset koskettavat meitä kaikkia, monen kesä on myös töiden osalta poikkeuksellinen. Yksi on joutunut lomautetuksi, toinen työttömäksi. Kesätöitä jäi saamatta tai niitä peruttiin. Poikkeuskesä voi tuntua pelottavalta ja tulevaisuus epävarmalta. On kuitenkin monia asioita, joita voit tehdä tänä kesänä ottaaksesi askelia kohti tavoitteitasi ja nauttiaksesi lisääntyneestä vapaa-ajasta.

Päätimme lyödä Qasvun rekrytoijien kesken viisaat päämme yhteen ja kerätä listan helpoista keinoista, joilla voit käyttää poikkeuskesän hyödyksesi.

1. Päivitä LinkedIn-profiilisi ja CV:si

Kesällä on hyvä hetki pysähtyä, reflektoida omaa osaamista ja päivittää työnhakuasiakirjat ajan tasalle tulevaa työnhakua varten. Käy siis läpi CV:si ja tarkista, että olet avannut siinä osaamistasi selkeästi ja tiiviisti. Kun CV:tä pitää jatkuvasti ajan tasalla, se on helppo hioa timanttiseen kuntoon unelmatyöpaikkaa varten. Älä myöskään unohda LinkedIn-profiiliasi. Jos et ole vielä LinkedInissä, liity sinne. Rekrytoijamme hyödyntävät LinkedIniä päivittäin sopivien osaajien etsimisessä ja parhaimmillaan LinkedIn voi poikiakin yhteydenoton mielenkiintoisesta työtehtävästä. Lisää profiilisi tärkeät perustiedot (työkokemus, koulutus, kielitaito, it-taidot) ja kerro otsikossa ja About-osiossa työnhaustasi, osaamisestasi ja tavoitteistasi, jotta tulet helpommin löydetyksi.

2. Liity Qasvun verkostoon

Liittymällä Qasvun verkostoon ulkoistat osan työnhaustasi meille. Käy lyhyt puolen tunnin puhelu rekrytoijamme kanssa, minkä jälkeen olemme sinuun yhteyksissä sopivista ja juuri sinua kiinnostavista työpaikoista. Lue lisää verkostostamme ja varaa puhelu täältä. Parhaimmillaan saat keskustelusta eväitä myös oman osaamisesi tunnistamiseen, työhakemusten kirjoittamiseen tai CV:n päivittämiseen.

3. Verkostoidu rohkeasti

Verkostoidu, verkostoidu ja verkostoidu toitotetaan kaikkialla. Verkostoituminen saattaa aluksi kuulostaa hankalalta ja kiusalliselta. Oikeasti se on hyvin simppeliä. Osallistu alasi keskusteluihin sosiaalisen median ryhmissä. Seuraa kiinnostavien ihmisten Instagram-tilejä. Kommentoi ajatuksia herättäviin postauksiin ja julkaisuihin tai vastaa muiden kommentteihin. Laita rohkeasti LinkedInissä kontaktipyyntöjä mielenkiintoisille tyypeille ja liitä mukaan lyhyt viesti. Osallistu oman alasi webinaareihin ja tapahtumiin.

4. Täydennä osaamistasi

Tänä kesänä on myös oiva tilaisuus täydentää omaa osaamistaan ja opetella uusia taitoja, sillä moni toimija tarjoaa siihen ilmaisia verkko-opintoja. Useat ammattikorkeakoulut tarjoavat maksuttomia kursseja lomautetuille ja työttömille. Ilmaisia opintoja kaikille on tarjolla myös esimerkiksi Helsingin ja Jyväskylän avoimissa yliopistoissa. Tsekkaa myös läpi maksuttomien

opintojen tarjonta FiTech-sivustolta ja Helsingin yliopiston MOOCeista. Ilmaisia/edullisia vaihtoehtoja löytyy myös esimerkiksi Courserasta ja muilta ulkomaisilta sivustoilta.

5. Edistä opintojasi

Opiskelijana hyödyt paitsi edellisen kohdan vinkeistä myös oman koulusi tai yliopistosi tarjonnasta. Jos kesätyöt jäivät tältä kesältä väliin, nyt on hyvä aika edistää opintoja tai vaikka heittäytyä villiksi ja opetella jotain aivan uutta. Opettele koodausta, tee ylimääräisiä kieliopintoja tai käy kurssi markkinointia. Moni yliopisto tarjoaa tänä kesänä kattavasti erilaisia kesä- ja verkko-opintoja, ja yliopisto-opiskelijoille on myös tarjolla paljon maksuttomia opintoja avoimissa yliopistoissa ympäri Suomen.

6. Omaksu hyödyllinen tapa

Oletko aina suunnitellut aloittavasi joogan, meditoinnin, aamulenkkeilyn tai vaikkapa säännöllisen lukemisen? Nyt kesällä on erinomainen tilaisuus opetella uusia tapoja ja tehdä niistä rutiini, joka tuo jaksamista ja hyvää oloa jatkossa myös normaaliarjen keskelle. Lisääntynyttä vapaa-aikaa kannattaakin ehdottomasti hyödyntää panostamalla omaan henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiinsa.

7. Syvenny alasi podcasteihin, webinaareihin ja kirjallisuuteen

Nykypäivänä meillä on pääsy yhdellä napautuksella mielettömän tietomäärän äärelle. Otakin tämän kesän haasteeksi aloittaa uuden, ammattiisi tai mielenkiinnonkohteisiisi liittyvän podcastin kuuntelu. Tee myös reissu kirjastoon ja poimi hyllystä alasi kirjallisuutta tai tsekkaa älylaitteilla ääni- ja e-kirjapalveluiden tarjonta. Mikä parasta, samalla voit nautiskella aurinkoisista kesäpäivistä: kuulokkeet korville, podcastit pyörimään ja ulkoilemaan tai kirja ja piknik-viltti kainaloon ja lähipuistoon nautiskelemaan.

8. Aloita uusi harrastus tai vapaaehtoistyö

Vaikka moni harrastus saattaa olla vielä tauolla tai kesän osalta peruttu, mahdollisuuksia löytyy silti. Opettele salsaa Youtube-videoiden opastuksella, syvenny kalastamiseen tai aloita maalaaminen tai vaikkapa retkeily. Muista myös vapaaehtoistyöt: ilmoittaudu kauppa-apuriksi ikäihmiselle tai liity mukaan vapaaehtoisjärjestön toimintaan.

9. Rentoudu ja nauti kesästä parhaasi mukaan

Vaikka kesää voi ja kannattaakin hyödyntää työnhaun ja oman osaamisen edistämiseen, Qasvun tiimi suosittelee myös lämpimästi rentoutumaan, lomailemaan ja nauttimaan vapaasta ajasta. Mökkeile, tee reissu kansallispuistoon tai vietä päivä rannalla. Kun palaat taas töihin tai aloitat uusissa haasteissa, olet varmasti tyytyväinen siihen, että otit kesällä myös aikaa itsellesi.

+ Ekstravinkki: jos työnhaku on tällä hetkellä sinulle ajankohtaista, tsekkaa verkostomme lisäksi myös avoimet työpaikkamme täällä.

Qasvun tiimi toivottaa aurinkoista ja lämmintä kesää!