Mikä oikeastaan on työhaastattelun tarkoitus?

 

Vaikka tilanne saattaakin tuntua ikävältä piinapenkiltä, yksinkertaisuudessaan työhaastattelu on mahdollisuus kahdelle taholle päästä kohtaamaan toisensa. Siinä, missä haastattelu on työnantajalle paikka kasvotusten arvioida mahdollisen uuden työntekijän kompetenssit ja persoonan sopivuus työyhteisöön, se on sitä myös sinulle työnhakijana: Haastattelun aikana sinulla on mahdollisuus esitellä itseäsi mutta myös oppia lisää yrityksestä. Parhaimmillaan haastattelu onkin vuorovaikutusta ja keskustelua.

 

Jos ja kun yritys sekä hakemasi paikka tuntuvat oikeilta, haastattelussa tärkeintä on, että pääset osoittamaan juuri sinun olevan paras henkilö tehtävään.

 

Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty?

 

Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, et voi todennäköisesti valmistautua haastatteluun liikaa. Valmistautuminen voi kuitenkin tarkoittaa hieman eri asioita riippuen siitä, mikä sopii juuri sinulle tai mikä paikka ja yritys on kyseessä. Toisille on tärkeää luoda selkeät raamit ja vastaukset ennaltamietittynä mahdollisiin kysymyksiin, toiset taas keskittyvät enemmän kokonaiskuvaan. Joka tapauksessa on tärkeää, että sinulle on selkeää:

 

 • Hakemasi paikan pääkompetenssit, toiveet ja käytännön seikat. Näitä haastattelija tulee erittäin todennäköisesti kysymään. Mieti siis paitsi a) vastaus myös b) käytännön esimerkki, joka tukee vastaustasi. Esim. jos haastattelija kysyy paineensietokyvystäsi, mieti valmiiksi tilanne, jossa tämä ominaisuus on tullut esille. Huom! Jos et keksi käytännön esimerkkiä työelämästä, älä aliarvioi muita tilanteita vaikkapa koulusta, harrastusten parista tai muuten elävästä elämästä.
 • Millaisesta yrityksestä on kyse. Nyrkkisääntö on, että kaikki pitävät huomioiduksi tulemisesta. Yritysten edustajat eivät ole poikkeus tästä! Näin ollen on tärkeää, että otat selvää yrityksestä, jonne olet hakemassa. Haastattelussa sinun tulisi osoittaa tämä tavalla tai toisella. Älä kuitenkaan liioittele: riittää, että osaat esimerkiksi vastata haastattelijan mahdolliseen kysymykseen asiaan liittyen. Jos toisaalta jotain jää sinulle esimerkiksi yrityksen sivujen pohjalta epäselväksi, kysy! 

 

Sinulle tulisi olla myös selkeää, miten yllä mainitut asiat linkittyvät sinuun. Suosittelemme tekemään myös luettelon mahdollisista kysymyksistä ja pyytämään vaikka kaveria käymään ne läpi kanssasi! Yleisiä haastattelukysymyksiä ovat esimerkiksi:

 

 • Miksi haet juuri tätä paikkaa?
 • Miten voit hyödyntää koulutustasi/kokemustasi tässä työssä?
 • Milloin olet epäonnistunut? Miten silloin toimit?
 • MItä ovat vahvuutesi? Entä heikkoutesi?
 • Miksi meidän tulisi valita juuri sinut?
 • Miksi haluat jättää nykyisen työpaikkasi?

 

Ja sitten ne kuuluisat kysymykset toiseen suuntaan! Asia, joka saattaa osalle olla täysin selkeää, jää kuitenkin yllättävän monelta hakijalta pois itse haastattelutilanteessa. Usein haastattelussa pää on loppua kohden hieman tyhjä. Mieti siis etukäteen muutama hyvä kysymys. Kannustamme myös heittämään tarkentavia kysymyksiä läpi haastattelun!

 

Esimerkkejä hyvistä kysymyksistä:

 • Mistä itse pidät eniten työssäsi/tässä yrityksessä?
 • Kuvaile yrityksen kulttuuria.
 • Miten yrityksenne arvot näkyvät arjessa?
 • Miltä tässä työssä normaali päivä voisi näyttää?
 • Mitä tavoitteita yrityksellä on pitkällä tähtäimellä/tämän roolin suhteen?
 • Mitkä ovat haastatteluprosessin seuraavat vaiheet?

 

Kysymysten avulla viestität, että olet kiinnostunut paikasta ja yrityksestä. Toisaalta kysymykset osoittavat myös, että olet ajatellut asiaa sekä kertovat persoonastasi: olet utelias, valmistaudut, haluat ottaa selvää ja uskallat kysyä suoraan. 

 

Ole oma itsesi

 

Älä pelkää näyttää, kuka oikeasti olet. Luonnollisesti hyvät käytöstavat, hygienia ja habitus ovat tärkeitä, mutta uskalla antaa persoonasi loistaa. Ota siis huomioon, mitä paikkaa haet ja millaisesta yrityksestä ja sovita se parhaiten sinuun. Maalaisjärjen käyttö on sallittua! Lopulta tärkeintä kuitenkin on, että luotat itseesi: olet haastattelussa, koska työnantaja näkee sinussa potentiaalia.

 

Onnea tulevaan haastatteluun!