Niklas Sundholmilla on uratarina, joka tarjoaa vinkkejä nykyisille b2b-myyjille ja b2b-myynnistä kiinnostuneille!

Niken kulkeman polun tarkkailu on voimaannuttavaa. Menestyksellään Sundholm todistaa, kuinka koulutustausta ei liity käytännössä mitenkään menestymiseen myyntityössä. Menestymiseen vaikuttaa suurimmaksi osaksi pitkäjäteisyys, tekeminen ja asenne eli nälkä myyntityötä kohtaan!

”Eikö olekin aika sekava?” Niklas letkauttaa käydessään läpi työkokemustaan kronologisessa järjestyksessä. Nikellä on takanaan vakuuttava urapolku. Hän kuitenkin kokee edelleen olevansa urapolullaan ja haluaa luoda itselleen menestyksekästä uraa myynnin parissa. Kollegat arvostavat Nikkeä myynnin ammattilaisena; yksi konkarin lempinimistä on ”Qasvun liikevaihto”.

Tällä hetkellä Niklas on Qasvun Senior Sales Manager ja Team Leader. Hän siis tekee yritysmyyntiä ja on vastuussa omasta myyntitiimistä. Samalla Nikke toimii esimerkkinä ja tukena muille myyjille.

Millainen tie on vienyt Niken tähän hetkeen? Elektroniikka-asentajan koulutuksen aikoinaan suorittaneen Niken ensimmäiset myyntiaskeleet eivät olleet kohti myynti-, vaan vaatealaa. Niklaksen mukaan ensin mentiin vaatteiden perässä. ”Kouluun menin, koska koin, että jonnekin piti mennä. Äiti on ollut vaatesuunnittelija ja somistaja ja innostus vaatteisiin on tullut sieltä. Minua onkin aina kiinnostanut vaateala, josta siirryin ikään kuin vahingossa myyntiin. Kehityin myynnissä ja sain lisää vastuuta. ” Sundholm kertoo.

Kaikki lähti Keravalta, vaateliikeketjusta, jossa Niklas parikymppisenä teki postinjakamisen ohella töitä pari kertaa viikossa. Kyseinen vaatebrändi oli Niklaksen ”ensimmäinen koulu myynnin maailmaan”, jossa työskennellessään hän kohtasi ensimmäisen kerran asiakkaita ja sai ensimmäisiä koulutuksia myynnistä (miten ottaa vastuuta myynnistä ja miten seurata myyntiä sekä myynnin lukuja).

Vaateala tulisi viemään sankarimme mennessään, mutta ensin Niklas haki myyntikokemusta siirtymällä öljynjalostusyritykseen myymään öljyä. Hyvä ystävä oli houkutellut Niklaksen mukaan ja hän sai ensimmäisen kosketuksen b2b-myynnin maailmaan. Niklas oli ajatellut muuttoa pääkaupunkiin uusiin kuvioihin, joten Helsingissä sijaitseva toimisto houkutteli: ”Minulle tarjottiin mahdollisuutta työskennellä isossa yrityksessä ja toimistossa, jossa oppia uudenlaista myyntiä ja kehittyä sitä kautta.”

Sitten palattiin takaisin intohimon, vaatteiden pariin. Kaverin suosittelemana Niklas siirtyi ruotsalaiselle trendikkäälle luksusbrädiä myyvälle yritykselle, edelleen Helsinkiin. Nyt Nikke päätti toteuttaa ajatuksensa ja muutti Helsinkiin. Hänestä tuli yrityksen parhaimpia myyjiä kasvattaen sen kokonaismyyntiä ja keksi uusia keinoja myynnin lisäämiseksi. Pian hän siirtyikin myymäläpäälliköksi ja sai vastuulleen myyntitiimin ja mallistojen myynnin yritysasiakkaille.

Niklaksen myyntiosaamisesta ja ylipäätään innosta myyntiin kertoo projekti, jonka hän toteutti loppuaikana myymäläpäällikkönä toimiessaan ja hetken aikaa seuraavassa työpaikassa työskennellessään. Projekti oli kuplaveden myynti suomalaisiin vähittäiskauppoihin. Projektin voitaneen sanoa onnistuneen, sillä pullovettä myytiin erään Suomen suurimman kaupan alan yrityksen 40 eri marketissa.

Niklas oli kartuttanut kokemusta myynnistä ja tiimityöskentelystä b2c:n ja hieman b2b:n saralta. Seuraavaksi siirryttiin Sales Runneriksi myymään Premium-vaatemallistoja b2b-asiakkaille: ”Kyseessä oli sillon uusi positio, jossa myin mallistoja Suomessa ja Baltiassa. Myynti kehittyi uudelle tasolle. Mukaan tuli enemmän yritysasiakkuuksia ja mallistoja isommassa kuvassa.”

2019 Niklas Sundholmista tuli Qasvulainen ja tällöin koko myyntiprosessin läpi kulkeva b2b-myynti aloitettiin nollista. Qasvun toimitusjohtaja Fanni sai Niken kiinnostuman rekrytointialasta ja vakuuttumaan sopivansa persoonaltaan ja osaamiseltaan yritysmyyntiin. ”Halusin siirtyä vaatealalta ja b2c-myynnistä puhtaasti b2b:n pariin. En ollut aikaisemmin käynyt koko b2b-myyntiprosessia alusta loppuun, joten oli juuri sopiva hetki lähteä mukaan!” Niklas pääsi kehittämään myynnin työkaluja, josta lähti innostus myynnin kehittämiseen.

Mihin Niklas on menossa?

”Tällä hetkellä tavoitteeni on saada oman tiimini myynnit lentoon omien myyntien lisäksi. Haluan kehittyä esimiestehtävissä ja kouluttamisessa. Strateginen puoli ja numeroiden pyörittely kiinnostaa, joten haluan olla siellä, missä myyntiä kehitetään. Muuten en vielä tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Nyt olen kiinnostunut myynnistä ja haluan kehittää sekä omaa että firman myyntiä.”

Mitä eväitä Niklaksella on antaa b2b-myyjille ja b2b-myynnistä kiinnostuneille?

”Ajattelen kaiken isossa kuvassa. Myynti ei ole itselleni niin sanottua ”nappikauppaa”, vaan se on pitkäaikaista yhteistyön hankkimista, ja sen takia olen pärjännytkin b2b-myynnissä. Minulla ei ole kiire myyntien kanssa ja tavoittelen pitkäkestoisia suhteita. Vaikka olen hyvä klousaamaan, mitään en tee väkisin.

Pyrin palvelemaan jokaisen asiakkaan aina loppuun ja kohtelen kaikkia asiakkaita samanarvoisesti, kuin he olisivat se isoin asiakas. Voin sanoa tämän kaiken hyvällä omalla tunnolla. Tiedän, että tätä kliseetä varmasti kuulee monessa paikassa, mutta näin se vain on ja asiakkaat ovat tulleet takaisin.

Olen jatkuvasti kehittynyt ja kehittänyt itseäni. Kun vaihtaa b2c-myynnistä b2b-myyntiin, pitää ymmärtää, että tekemisestä tulee täysin erilaista ja pitkäjänteisempää. Omaa myyntityöskentelyä tulee jatkuvasti kehittää, mikäli mielii etenemään seuraavalle tasolle. Olemalla aktiivisesti mukana myyntiprosessien kehittämisessä auttaa siirtymistä b2b-puolella.

Monipuolinen kokemus on aina hyödyksi. En ikinä tyydy mihinkään; nälkä tulee pysyä, eikä tyydytä siihen semi-ok suoritukseen, vaan pyritään aina kehittämään itseä. Pitkäjänteisyys ja asenne ovet tärkeimpiä asioita!” – Senior Sales Manager Niklas Sundholm