Myyjä myy, oppii ja kasvaa

Qasvu on kasvanut tasaiseen tahtiin eikä kasvulle ole näkyvissä loppua. Kasvaneet ovat myös Qasvun henkilöstö ja matkan varrella on muodostunut muutama mielenkiintoinen uratarina. Qasvun Sales Mentor Jaakko Räsäsellä on yksi näistä tarinoista kerrottavanaan. Tarina voi auttaa niitä, jotka vielä etsivät urapolkuaan b2b-myynnin parissa tai ovat kenties jo astuneet kyseiselle polulle. Voi tarina inspiroida kokeneempiakin polun tallaajia 😉

Mennään alkuun. Jaakko otti ensimmäiset myynnin askeleensa Nummelassa jo lukioaikaan urheiluliikkeessä ja jatkoi armeijan jälkeen askellustaan eräällä matkapuhelinoperaattorilla shop-in-shop -konseptissa, edelleen Nummelassa. Kokemusta oli siis tähän mennessä karttunut asiakaspalvelusta ja henkilökohtaisesta myyntityöstä.

Sitten Jaakko halusi lähteä ”etsimään itseään”. Viehätys vieraaseen kulttuuriin sekä mahdollisuus kokea, jotain ainutlaatuista ja halu oppia englannin kieli veivät sankarimme Australiaan.

Palattuaan vuoden päästä Suomeen, uusien kulttuurien koskettama ja kielitaitoinen Jaakko suuntasikin pian kohti Uutta-Seelantia. Australian ja Uuden-Seelannin matkojen aikana hän reissasi ympäriinsä sekä työskenteli ja asusteli. Australiasta löytyi silloinen rakkaus, joka on osittain viitoittanut Jaakon tietä tästä eteenpäin, mutta jätettäköön se tarina tähän, sillä se tarina ansaitsee muun alustan kuin LinkedInin.

Jaakko palasi jälleen Suomeen. Shop-in-Shop aikainen esimies oli vaihtanut yrityksen sisällä samoisiin tehtäviin, tällä kertaa liikkeeseen, jonne Jaakko seurasi perässä. Polku vei siis Helsinkiin.

Ei mennyt kauaakaan, kun myyjän alulle tarjoutui taas mahdollisuus muuttaa ulkomaille, tällä kertaa vuodeksi Maltalle myyntitöiden pariin. Maltalla Jaakko teki b2c-myyntiä ja markkinointia.

Sen hetkinen elämäntilanne ohjasi Jaakkoa ja taas tultiin takaisin Suomeen miettimään, mitä seuraavaksi. Suomeen hän jäi vain hetkeksi, suunnatakseen polkunsa Portugaliin myynti- ja asiakaspalvelutyöhön matkailualalle (b2c-puolelle). Portugali tarjosi Jaakolle mahdollisuuden yhdistää työ haluamaansa elämäntapaan ja rakkaaseen harrastukseen, surffaukseen.

Portugali viehätti maana ja kulttuurina, mutta itse työnkuva painottui enemmän asiakaspalveluun, mikä ei vastannut sitä, mitä hän olisi halunnut tehdä eli myyntiä. Kuin tilauksesta, läheiseltä ystävältä tarjoutui tilaisuus tehdä vakuutusmyyntiä toiminimellä, b2c-puolelle sielläkin. Oli aika palata Suomeen.

Jaakko toimi vakuutusedustajana kolme vuotta. Tässä vaiheessa alkoi tuntua siltä, että kaikki on annettu ja olisi aika tehdä jotain muuta. Nämä kolme vuotta opettivat paljon, sillä työ oli hyvin itsenäistä. Kaikki toiminta oli omilla harteilla ja vastuu kannettiin koko myyntiprosessista; toimintatavat, miten työskentellään, mitkä ovat toimintatavat millä tavalla kontaktoidaan asiakkaita, miten käydään tapaamisissa ja miten asiakkuudet hoidetaan.

Sitten tuli Qasvun aika. Ennen Qasvulle siirtymistä Jaakolla ei ollut kokemusta b2b-myynnistä ja vakuutusmyynti loikin erinomaisen pohjan nykyiseen yritysmyyntiin. Jaakko alkoi tarkastella muita vaihtoehtoja ja Qasvun Sales Manager -positio oli yksi niistä. Qasvun rekryprosessi teki vaikutuksen ja Jaakko oli heti hyvillä ja luottavaisilla fiiliksillä valmis viemään Qasvun palvelua maailmalle!

Nyt on vuosi täynnä Qasvulla ja Jaakolle aukesi mahdollisuus ottaa uutta vastuualuetta. Jaakko ylentyi Sales Mentoriksi ja myyntityön ohella kouluttaa uusia myyjiä sekä toimii tukihenkilönä.

Jaakolla on takanaan mielenkiintoinen ja kasvattava polku. Hän on aloittanut asiakaspalvelulähtöisestä myynnistä, ollut standilla ja tehnyt kylmäsoittoja.

No..? Mitä Jaakko on tästä kaikesta oppinut? Mitä vinkkejä Jaakko antaisi uusille myyntipolun tallaajille?

”Myyjälle, aloittavallekin, on paljon valinnan varaa, mitä tuotteita tai palveluja myydä. Omasta mielestäni kannattaa vähän harkita valintaa. Valinta riippuu tosi paljon henkilöstä. Oman uran aikana on tullut myytyä sellaisia tuotteita, joita en välttämättä olisi lähtenyt tänä päivänä myymään, jos saisin mennä ajassa taaksepäin. Se on helppo näin jälkikäteen sanoa, ja kaikki on kuitenkin opettanut omalla tavallaan tosi paljon ja tänä päivänä pystyn peilaamaan aikaisempia kokemuksia nykypäivään. Nyt tiedän paremmin, mitä sellaista en tee, mitä joskus on tullut tehtyä.

Myyntiä on hyvin paljon erilaista ja on erilaisia tuotteita/palveluja. Kannattaa kuunnella sitä, mikä on se oma juttu. Mikä on itselle sopiva tuote tai palvelu? Tunnustele omia arvoja eli, minkälaisessa yrityksessä haluat työskennellä. Minkälaista myyntiä haluat tehdä? Onko se kylmäsoittoa vai asiakastapaamisia kasvotusten.

Sen, mitä tällä hetkellä teet, ei tarvitse olla se lopullinen ratkaisu. Varmasti jokaisesta myyntityöstä, jota teet, kannattaa ottaa opit irti ja hyödyntää niitä tulevaisuudessa. Kaikesta myynnistä on varmasti hyötyä, mitä ikinä teetkin.” – Jaakko Räsänen, Sales Mentor