Tiedät varmaan tunteen? Selailet työpaikkasivustojen ilmoituksia kuin viimeistä päivää, teet hakemuksia kynä, tai ehkä nykypäivänä ennemmin näppäimistö, sauhuten ja pyrit hiomaan työnhakudokumenttejasi sana sanalta aina vain paremmaksi. Kaiken vaivannäön jälkeen saat parin viikon kuluttua vastauksen, että tehtävään on saatu 100 hakemusta ja valitettavasti tällä kertaa et edennyt prosessissa. Tylsimmässä tapauksessa et saa vastausta hakemukseesi ollenkaan.
Työnhaku on muuttunut yhä monikanavaisemmaksi ja neuvot kehottavat hyödyntämään aktiivisesti myös muita kanavia sekä omia verkostoja työnhaussa. Aina ei kuitenkaan tule ilmi, mitä nämä mystiset kanavat ja verkostot ovat. Jotain salaseurojako?
Kanavat ja verkostot, jotka kannattaa muistaa työnhaussa
Tässä postauksessa jaamme muutaman helpon vinkin, joiden kautta voi lähteä liikkeelle oman työnhakunsa laajentamisessa. Samat vinkit pätevät myös yleisemminkin verkostoitumiseen työelämässä. Vaikka työnhaku ei juuri nyt olisi ajankohtaista, oman ammatillisen verkoston
laajentaminen ei ole koskaan haitaksi ja saattaakin kääntyä huomattavaksi eduksi siinä vaiheessa, kun uudet haasteet tulevatkin yllättäen ajankohtaiseksi.
1. LinkedIn
LinkedIn – tuo työelämän oma sosiaalinen media. Usein neuvotaan, että hyödynnä LinkedIniä työnhaussasi. Mutta mitä siellä kannattaisi tehdä? Riittääkö, että palveluun kuuluu? LinkedInin puolella kannattaa keskittyä erityisesti muutamaan asiaan. Ensinnäkin kannattaa huolehtia, että oma profiili on ajan tasalla ja kattava. Lisää siis profiiliisi tiedot työhistoriastasi, työtehtävistäsi ja muista mainita keskeisiä taitoja sekä osaamistasi kuvaavia avainsanoja. Tarkista myös, että profiilisi näkyy rekrytoijille. Varmista, että mahdolliset yhteydenotot tulevat perille joko kurkkaamalla viestiboksisi aktiivisesti tai asettamalla sähköposti-ilmoituksen saapuneista viesteistä. Seuraavaksi etsi LinkedInin haulla omaan alaasi tai hakemaasi tehtävään liittyviä ryhmiä. Rekrytoijat jakavat myös niissä tietoa avoimista työpaikoista. Laita myös LinkedInin Jobs-osiossa hakuvahti päälle, jotta saat ilmoituksen uusista avoimista positioista.
Työnhaun aktivoimisen jälkeen mieti hiukan tavoitteita ja toimintasuunnitelmaa. Millaisten ihmisten kanssa minun kannattaisi verkostoitua? Voisinko jakaa viikoittain jotain osaamiseeni liittyvää sisältöä, joka kiinnostaisi tai olisi hyödyksi verkostolleni? Omasta työnhausta kannattaa puhua avoimesti, mutta mikäli innostusta riittää, suosittelen jakamaan postauksia myös muihin aiheisiin liittyen.
2. Oman alan Facebook-ryhmät
Myös Facebookin puolelta löytyy kiinnostavia ammatillisia ryhmiä, joissa keskustellaan alan ajankohtaisista aiheista ja vinkataan avoimista työpaikoista. Osa ryhmistä järjestää myös verkostoitumistapahtumia ja muuta vapaamuotoisempaa ajanvietettä. Etsi Facebookista oman alasi tai oman paikkakuntasi ammatillisia ryhmiä ja kokeile osallistua myös siellä keskusteluihin.
3. Ammattiliitot
Moni ammattiliitto tarjoaa tukea työnhakuun, ilmoittaa jäsenilleen jotakin kautta vapaista työpaikoista ja järjestää alaan liittyviä tapahtumia, verkostoitumispäiviä tai koulutuksia. Kurkkaa siis ihmeessä oman liittosi tarjonta. Kannattaa myös muistaa, että moni liitto tarjoaa uravalmennusta ja työnhaun ohjausta ja myös sitä kautta voi saada uusia näkökulmia.
4. yrityksen omat sosiaalisen median tilit
Moni yritys jakaa sisältöä esimerkiksi Twitterin, Instagramin tai TikTokin välityksellä ja saattaakin vinkata suoraan seuraajilleen avoimista työpaikoista. Ala siis seuraamaan kiinnostavia yrityksiä käyttämissäsi palveluissa. Voit myös kommentoida heidän sisältöjään tai kokeilla lähestyä yrityksiä suoraan.
5. Ei-ammatilliset verkostot
Todennäköisesti sinulla on tuttuja myös nykyisen tai entisen työpaikan ulkopuolella. Mainitse rohkeasti olevasi työnhaussa esimerkiksi harrastuskavereille, naapurille tai muille tutuille. Joku saattaa tuntea jonkun tai tuttusi yrityksessä saattaa avautua parin viikon päästä avoin työpaikka, johon etsitään juuri sinunkaltaistasi osaajaa. Usein ihmisillä ei tule mieleen mainita tällaisista tutulle, jonka oletetaan olevan tyytyväinen nykyisessä työssään. Kertomalla kiinnostuksesta uusiin haasteisiin avoimesti tuskin menettää mitään, mutta parhaassa tapauksessa voi saada arvokkaan vinkin, joka johtaa haastatteluun ja uuteen työsuhteeseen.
6. Ei-ammatilliset verkostot
Koronapandemian vielä pyöriessä maailmassa ovat ammatilliset messut, työnhakutapahtumat ja muut kokoontumiset jääneet vähemmälle. Kannattaa kuitenkin pitää silmällä myös verkkotapahtumia ja webinaareja. Näitä järjestetään usein myös ilmaisina tapahtumina ja niiden kautta voi törmätä kiinnostaviin yrityksiin tai ihmisiin.
7. Ei-ammatilliset verkostot
Me Qasvulla yhdistämme osaajia ja työpaikkoja avoimen haun lisäksi myös oman verkostomme kautta. Uuden tehtävän auetessa käymme läpi omaa verkostoamme ja olemme suoraan yhteydessä sopiviin osaajiin. Liittymällä verkostoomme kerran voit siis saada useammista tehtävistä suoraan yhteydenottoja. Liittymään pääset käymällä Talent Agenttimme kanssa lyhyen puhelun, jossa kartoitamme kokemustasi, kiinnostuksiasi ja tavoitteitasi.
Verkostoon liittymisen pääsen aloittamaan täältä.